Ondersteuning van de viticultuur in Belgie door een betere kennis van de fytosanitaire risisco’s en diagnostiek, terwijl tegelijkertijd belanghebbenden bewuster worden gemaakt van de plantengezondheidstoestand in de wijngaarden

Projectdetails

Beschrijving

Algemeen kader

Welke plantenvirussen en -bacteriën treffen we aan in de wijnbouw in België? deze verkennende vraag stelt zich in het project VITIBEL. De wijnbouw groeit snel in België, maar er is niet veel bekend over de aanwezigheid van virussen en bacteriën met fytosanitaire impact. 


 


Onderzoeksaanpak

We starten met een monitoringcampagne in Belgische wijngaarden. We evalueren symptomen en nemen monsters. Na de submonstername doen we een viroomscan door middel van Illumina sequencing (dsRNA gebaseerd of totaal RNA gebaseerd) voor de virussen en viroïden en door middel van metabarcoding (multilocus) met behulp van MinIon (ONT; Oxford nanopore sequencing technologie) voor de floëembacteriën (phytoplasma, zoals flavescence Doréee en bois noir). Daarnaast plannen we specifieke moleculaire testen (PCR, qPCR, geneste PCR) als gerichte testen om te screenen op de aanwezigheid van virussen en fytoplasma. Indien optimaliseren we gepubliceerde testen of ontwikkelen we zelfs nieuwe testen. Voor de HTS-technieken (Illumina sequencing en MinIon sequencing) komen er ook aangepaste bioinformatische scripts voor de analyse van de ruwe data.


Relevantie/Valorisatie

VITIBEL wil de Belgische capaciteit versterken om gereglementeerde plagen op te sporen en om adequaat te kunnen reageren op een uitbraak door (i) het verzamelen van relevante informatie (gebaseerd op bestaande PRA, op contact met buurlanden); (ii) de juiste opleiding van inspecteurs en telers voor symptoomherkenning, iii) de selectie en validering van betrouwbare diagnostische tests, en iv) verspreiding van informatie onder belanghebbenden.


Financiering
FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de voedselketen en Leefmilieu

Externe partner(s)
ULG - Université de Liège - Gembloux Agro-Bio Tech
AcroniemVITIBEL
StatusIn uitvoering
Effectieve start/einddatum1/06/2331/05/26

Data Management Plan vlag voor FRIS

  • DMP aanwezig

Vingerafdruk

Bekijk de onderzoeksonderwerpen aangekaart door dit project. Deze labels worden gegenereerd op basis van de onderliggende toekenningen/beurzen. Samen vormen ze een unieke vingerafdruk.