Onderzoekoutput per jaar
Onderzoekoutput per jaar
Met aaltjes besmette restaarde uit vb. de aardappelverwerking is met succes en op grotere schaal gezuiverd in een nieuwe pilootinstallatie met verwarmde schroeftransporteurs. De installatie is gebouwd bij wijze van opschaling van een techniek die op labschaal als beste was geëvalueerd. Het circulair kunnen hergebruiken van besmette restaarde uit na-oogstprocessen, nadat die vrijgemaakt is van aaltjes en/of knolcyperus, mét een nul-besmettingsrisico tussen akkers, dat was het doel. Knolcyperus werd in dit (vervolg)project extra toegevoegd, omdat dit onkruid heel moeilijk uit te roeien is.
De verspreiding van aaltjes en knolcyperus op een akker gebeurt vaak passief via besmette grond die meekomt met geoogste aardappelknollen en wortelgroenten. De praktijk voordien was dat de restaarde bij de verwerker of verpakker verwijderd werd, daarna werd afgevoerd. Zeker voor aardappelen aangevoerd uit andere landen is dit een probleem wegens de Europese wetgeving inzake het transport van grond. Verhitting, zo was uit vorige ILVO-projecten bekend, was een manier om te hygiëniseren. Inmiddels is duidelijk, en opgeschaald, hoe dat precies kosten-baten gunstig kan gebeuren. De afdoding van knolcyperus heeft nog bijsturing nodig.
Qua aanpak heeft het project, nu uitgebreid met knolcyperus (UGent), de verhittingsoplossing verder verdiept. We hebben de haalbaarheid bestudeerd om via microgolftechniek, wervelbedopwarming en verwarmde schroeftransporteurs de nodige verhittingscondities te realiseren voor het afdoden van aardappelcysten en knolcyperus. Uiteindelijk is de laatste techniek de meeste haalbare gebleken en is daarvoor een pilootinstallatie gebouwd en getest. De Bodemkundige Dienst van België heeft de kwaliteit van de restaarde na opwarming vastgesteld. We zijn dus genaderd tot een oplossing op praktijkschaal.
Dit beloftevolle resultaat is vooral voor aardappelverwerkende bedrijven interessant. Zij zijn potentiële afnemers voor deze technologie. Ook verwerkers van bieten en vollegrondsgroenten zijn mogelijke geïnteresseerden. Dit COOCK project werd gecoördineerd door Flanders' Food en kon rekenen op directe steun vanuit de sector, wat toont dat dit ook voor hen een belangrijke nieuwe technologische ontwikkeling is.
Acroniem | RESTAARDE CIRCULAIR II |
---|---|
Status | Voltooid |
Effectieve start/einddatum | 1/05/20 → 31/01/23 |
Onderzoeksoutput: Bijdrage aan congres › C3: Congres - Meeting abstract › peer review
Onderzoeksoutput: Bijdrage aan tijdschrift › Bijdrage aan een krantenartikel - Artikel in krant