Onderzoek en kennisverspreiding ter voorbereiding van de mogelijke industriële implementatie van thermische restaardebehandeling met het oog op veilige en hoogwaardige terugstroming naar landbouw

Projectdetails

Beschrijving

Algemeen kader

Met aaltjes besmette restaarde uit vb. de aardappelverwerking is met succes en op grotere schaal gezuiverd in een nieuwe pilootinstallatie met verwarmde schroeftransporteurs. De installatie is gebouwd bij wijze van opschaling van een techniek die op labschaal als beste was geëvalueerd.  Het circulair kunnen hergebruiken van besmette restaarde uit na-oogstprocessen, nadat die vrijgemaakt is van aaltjes en/of  knolcyperus, mét een nul-besmettingsrisico tussen akkers, dat was het doel. Knolcyperus werd in dit (vervolg)project extra toegevoegd, omdat dit onkruid heel moeilijk uit te roeien is.
De verspreiding van aaltjes en knolcyperus op een akker gebeurt vaak passief via besmette grond die meekomt met geoogste aardappelknollen en wortelgroenten. De praktijk voordien was dat de restaarde bij de verwerker of verpakker verwijderd werd, daarna werd  afgevoerd. Zeker voor aardappelen aangevoerd uit andere landen is dit een probleem wegens de Europese wetgeving inzake het transport van grond. Verhitting, zo was uit vorige ILVO-projecten bekend, was een manier om te hygiëniseren.  Inmiddels is duidelijk, en opgeschaald, hoe dat precies kosten-baten gunstig kan gebeuren. De afdoding van knolcyperus heeft nog bijsturing nodig. 


Onderzoeksaanpak

Qua aanpak heeft het project, nu uitgebreid met knolcyperus (UGent), de verhittingsoplossing verder verdiept. We hebben de haalbaarheid bestudeerd om via microgolftechniek,  wervelbedopwarming en verwarmde schroeftransporteurs de nodige verhittingscondities te realiseren voor het afdoden van aardappelcysten en knolcyperus. Uiteindelijk is de laatste techniek de meeste haalbare gebleken en is daarvoor een pilootinstallatie gebouwd en getest. De Bodemkundige Dienst van België heeft de kwaliteit van de restaarde na opwarming vastgesteld. We zijn dus genaderd tot een oplossing op praktijkschaal.


Relevantie/Valorisatie

Dit beloftevolle resultaat is vooral voor aardappelverwerkende bedrijven interessant. Zij zijn potentiële afnemers voor deze technologie. Ook verwerkers van bieten en vollegrondsgroenten zijn mogelijke geïnteresseerden. Dit COOCK project werd gecoördineerd door Flanders' Food en kon rekenen op directe steun vanuit de sector, wat toont dat dit ook voor hen een belangrijke nieuwe technologische ontwikkeling is. 


 


Financiering
VLAIO
AcroniemRESTAARDE CIRCULAIR II
StatusVoltooid
Effectieve start/einddatum1/05/2031/01/23

Data Management Plan vlag voor FRIS

  • DMP niet aanwezig

Vingerafdruk

Bekijk de onderzoeksonderwerpen aangekaart door dit project. Deze labels worden gegenereerd op basis van de onderliggende toekenningen/beurzen. Samen vormen ze een unieke vingerafdruk.