Ontwikkeling en onderhoud van het Europees Marien Observatie en Data Netwerk – Former Lot No 6 - Biologie

Projectdetails

Beschrijving

Algemeen kader

EMODNET (European Marine Observation and Data Network) heeft als taak om de zeeën te bestuderen en de data volgens internationale standaarden te ontsluiten voor onderzoekers, overheden en private ondernemingen. Deze gegevens zijn dikwijls gekenmerkt door hun beperkte omvang in ruimte en tijd, en ze zijn vaak versnipperd in kleine datasets voor bepaalde soortengroepen of habitats. In fase IV van het EMODNET proces is de continuïteit verzorgd in de uitbouw en onderhoud van dit portaal. Naast toevoegingen van datasets werd er verder sterk ingezet op het creëren van uitwisselbare dataproducten op maat van de diverse stakeholders. Men volgt hierbij het (geldbesparend) principe "collect once and use many times".  ILVO plaatste, als Belgische partner in EMODNET-biologie, zijn ecologische mariene data over het Belgische deel van de Noordzee. Zo komen ze ter beschikking voor raadpleging en data mining. ILVO beschikt over monitoring gegevens sinds 1978, van zowel het benthos, epibenthos en demersale visfauna.


Onderzoeksaanpak

ILVO was betrokken bij de werkpakketten 2 en 5 van Emodnet IV. Op het EMODNET-portaal werden de netjes bewerkte ILVO biodiversiteitsdata over het Belgische deel van de Noordzee verder stelselmatig beschikbaar gemaakt. ILVO-structuren voor data-opslag (Smartfish) werden verder uitgebouwd om het proces van data-collectie tot data-extractie op een performante en kwaliteitsvolle manier te kunnen uitvoeren. Daarnaast werkten we in WP5 mee om de verspreiding en het gebruik van dit portaal en diens afgeleide producten te verhogen, door een doorgedreven stakeholder consultatie (vb. binnen het OSPAR netwerk). Het uitbouwen van het dataportaal wordt  gecoördineerd door het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ).


Relevantie/Valorisatie

Mariene biodiversiteitsdata zijn essentieel om de gezondheid van het ecosysteem in maritieme gebieden (vb Noordzee, Baltische zee) te bepalen en op te volgen. Door de versnippering van de mariene data (per instituut, land, …) is het zeer moeilijk om evaluaties te maken op grotere schaal. Een overkoepelend dataportaal met biologische data biedt een evidente meerwaarde voor het beleid. Daarnaast is dit ook nuttig in functie van de Europese milieurichtlijnen, die trachten om de gezondheidstoestand van alle ecosystemen te evalueren. Dit resulteerde in tal van nieuwe dataproducten, bijvoorbeeld een uitgebreide set van kaarten of grafieken welke soortenverspreiding in tijd-en ruimte weergeven.

AcroniemEMODNET-IV
StatusVoltooid
Effectieve start/einddatum20/04/2119/04/23

Data Management Plan vlag voor FRIS

  • DMP niet aanwezig

Vingerafdruk

Bekijk de onderzoeksonderwerpen aangekaart door dit project. Deze labels worden gegenereerd op basis van de onderliggende toekenningen/beurzen. Samen vormen ze een unieke vingerafdruk.