Ontwikkeling van een monitoringsstrategie voor inheemse en exotische Agrilus spp. in België

Projectdetails

Beschrijving

Algemeen kader

Wat is de beste manier om Agrilus-prachtkevers te vangen? Daar draaide het Euphresco-project AGRITRAP rond. De larven van deze kever kunnen dodelijke schade brengen aan (fruit)bomen door gangen te graven in de bast en het spinthout. Doel van het project was de tot nu toe uitgevoerde Europese studies te consolideren en, in samenwerking met Noord-Amerikaanse onderzoekers, een optimale vangmethode uit te werken. Ook de monitoringinstrumenten voor specifieke Amerikaanse Agrilus-soorten (bijv. A. anxius, A. bilineatus, A. auroguttatus) en voor specifieke Europese Agrilus-soorten (bijv. A. biguttatus, A. viridis, A. sulcicollis, A. sinuatus) zijn beter ontwikkeld.  


Onderzoeksaanpak

We bestudeerden in welke mate de inheemse Agrilussoorten reageren op een reeks groen- of geelgekleurde vallen. We vergeleken in ons land alle vallen, met of zonder lokinsecten/lokstoffen, onder verschillende omstandigheden. Het beste valtype werd ook in Noord-Amerika ingezet, om de waarde ervan voor de monitoring van A. planipennis en andere lokale soorten te evalueren. 
De overige werkpakketten hadden als doel praktische instrumenten aan te reiken voor de toekomstige monitoring van de doelsoorten van Agrilus spp. door FAVV-inspecteurs, onderzoekers en andere personen die in het kader van hun beroepsactiviteiten schade kunnen ondervinden van Agrilus spp. (bv. boswachters, fruitboomtelers, ...).


Relevantie/Valorisatie

Het Agritrap-project heeft bijgedragen aan het meer globale Euphresco-project voor het ontwerpen van monitoringinstrumenten aan beide zijden van de Atlantische Oceaan. Op basis van onze resultaten bljkt dat gele fluorescerende vallen efficiënter zijn voor het monitoren van Europese Buprestidae die in loofbossen leven, hoewel groene Lindgren-trechtervallen meer geschikt zijn voor Agrilus biguttatus. Verder werd een eenvoudige picturale sleutel gemaakt op basis van eenvoudige kenmerken (grootte, kleur, behaardheid, enz.), met als doel om boswachters, fruitboomtelers, onderzoekers en FAVV/AFSCA-inspecteurs in staat te stellen om inheemse soorten met beperkte schade te onderscheiden van zeer schadelijke soorten.


Financiering
FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de voedselketen en Leefmilieu
AcroniemAGRITRAP
StatusVoltooid
Effectieve start/einddatum1/04/2131/03/23

Data Management Plan vlag voor FRIS

  • DMP niet aanwezig

Vingerafdruk

Bekijk de onderzoeksonderwerpen aangekaart door dit project. Deze labels worden gegenereerd op basis van de onderliggende toekenningen/beurzen. Samen vormen ze een unieke vingerafdruk.