Algemeen kaderDit project draait rond ontsluiting van mariene data. ILVO plaatst namelijk, als Belgische partner in EMODNET, zijn historische ecologische mariene data over het Belgische Deel van de Noordzee, liefst rond de 100000 data records, op de officiële Europese portaalsite. Zo komen zij ter beschikking voor raadpleging en datamining. EMODNET (voluit: European Marine Observation and Data Network) heeft als taak om de zeeën te bestuderen en de data volgens internationale standaarden te ontsluiten, voor onderzoekers, overheden en private ondernemingen. Het uitbouwen van deze data portal is gecoördineerd door het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ). Het project is inmiddeles uitgevoerd.
OnderzoeksaanpakILVO heeft deelgenomen aan bij de werkpakketten 2 en 5 van EmodnetIII. Op de biologie-portaal zijn de netjes bewerkte ILVO biodiversiteitsdata (+ 100000 data records) van zowel het benthos, epibenthos, demersale visfauna en zoöplankton over het Belgische Deel van de Noordzee (BPNS) beschikbaar gemaakt. Via WP5 heeft ILVO meegeholpen om de outreach van deze portal en zijn producten te verhogen door een doorgedreven stakeholder consultatie en organisatie van workshops (vb Transatlantic data integration and product development workshop).
Relevantie/ValorisatieMariene biodiversiteit data zijn essentieel om de gezondheid van het ecosysteem in maritieme gebieden (vb Noordzee, Baltische zee) te bepalen en op te volgen. Door de versnippering van de mariene data (per instituut, land, …) is het zeer moeilijk om evaluaties te maken op grotere schaal of een coherent analyses uit te voeren. Het proces en de aanpak, geïllustreerd door de uitgewerkte dataproducten is op zich neergeschreven in het peer-reviewed artikel: “Supporting the essential - Recommendations for the development of accessible and interoperable marine biological data products”.