Operator exposure bij de toepassing van gewasbeschermingsmiddelen

  Projectdetails

  Beschrijving

  Algemeen kader
  De focus in dit project ligt op de toepasser van gewasbeschermingsmiddelen in de glastuinbouw die nog veelal werkt spuitlansen en –pistolen. Deze soort praktijken is arbeidsintensief en onveilig wegens het blootstellingsrisico. In welke mate kan het blootstellingsrisico gereduceerd worden door het gebruik van innovatieve spuittechnieken? Hoe kunnen innovatieve technieken bijdragen aan een betere arbeidsefficiëntie? Deze studie vergelijkt de traditionele handmatige spuittechnieken met verschillende innovatieve technieken met spuitbomen.

  Onderzoeksaanpak
  Wij voeren zogenaamde ‘Operator exposure experimenten’ uit in praktijkomstandigheden in serres in Almeria (2004) en Kreta (2006) met behulp van collectoren en tracers. Zes verschillende spuittechnieken zijn geëvalueerd door verschillende toepassers: spuitpistool, spuitlans (voor- en achterwaarts), Fumimatic, Fumicar en een manueel getrokken verticale spuitboom.

  Relevantie/Valorisatie
  Innovatieve spuittechnieken met spuitbomen resulteren in een sterke reductie van de blootstelling van de toepasser. Dat komt doordat zij rechtstreeks contact van de persoon met de spuitnevel vermijden en door hun hogere capaciteit. Afhankelijk van de spuittechniek dienen andere zones van het lichaam beschermd te worden. Deze data zijn nuttig voor het opstellen van blootstellingsmodellen en voor het uitvoeren van risico-analyses.
  AcroniemSPRAYSAFE
  StatusVoltooid
  Effectieve start/einddatum1/01/1131/12/11

  Data Management Plan vlag voor FRIS

  • DMP niet aanwezig

  Vingerafdruk

  Bekijk de onderzoeksonderwerpen aangekaart door dit project. Deze labels worden gegenereerd op basis van de onderliggende toekenningen/beurzen. Samen vormen ze een unieke vingerafdruk.