Poultry and Pig Low-input and Organic production systems’ Welfare

Projectdetails

Beschrijving

Algemeen kader

Dit Europees onderzoeksproject was erop gericht om het dierenwelzijn bij varkens en pluimvee, gehouden onder biologische condities en vrije-uitloopsystemen, te verbeteren. Hoewel deze systemen dieren in staat stellen meer diereigen gedrag te vertonen, blijven er welzijnsuitdagingen bestaan. Sommige problemen worden gedeeld met conventionele systemen, zoals snavelknippen bij legkippen, het doden van eendagskuikens en de castratie van mannelijke biggen. Andere uitdagingen zijn meer specifiek voor buiten- en biologische systemen, zoals blootstelling aan gezondheidsrisico's buiten en het overleven van biggen. Concreet hebben de 22 projectpartners samengewerkt aan innovatieve oplossingen en tools, en hierover actief gedissemineerd naar de diverse stakeholders.



Onderzoeksaanpak

De projectpartners kozen voor een multi-actor participatie-aanpak. De barrières en verwachtingen voor vooruitgang op het gebied van dierenwelzijn van alle belanghebbende partijen werden kaart gebracht, waarna nieuwe strategieën ontwikkeld werden. Door nauwe interactie met veehouders en andere schakels in de productieketen, beleidsorganisaties, burgers en consumenten werden meest beloftevolle strategieën voor vooruitgang geselecteerd. Deze werden onderworpen aan experimenteel en praktijkonderzoek, en werden tevens beoordeeld op economisch, sociaal en milieutechnisch draagvlak.
Partner ILVO focuste op drie thema's: 1. ILVO evalueerde strategieën om verenpikken tegen te gaan en het gebruik van de uitloop te vergroten bij leghennen met intacte snavels in een vrije-uitloop setting, zoals de invloed van het ontwerp van de uitloop of het aanbieden van levende vliegenlarven. Ook maatregelen tijdens de vroege levensfases (incubatie in groen licht, verrijking met zwarte soldatenvlieg tijdens opfok) werden geëvalueerd.  2. Bij traaggroeiende vleeskippen keek ILVO of de weerbaarheid van de dieren te verbeteren valt door thermale manipulatie (TM) gedurende incubatie. 3. ILVO coördineerde het optimaliseren van bestaande apps (voor varkens- en pluimveehouders) om dierenwelzijn op bedrijven met vrije uitloop te beoordelen. We beoordeelden de effectiviteit van geoptimaliseerde zelfscantools op zowel varkens- als pluimveebedrijven met vrije uitloop in een 2-jaar durende longitudinale studie. 



Relevantie/Valorisatie

Het PPILOW project heeft veel interessante resultaten, tools en samenwerkingen opgeleverd. Hier focussen we op de resultaten van de drie thema's waarbij ILVO betrokken was: 1. Behandelingen in de vroege levensfase hadden geen invloed hadden op verenpikken of het gebruik van de uitloop. Het verstrekken van zwarte soldatenvlieg larven tijdens de opfok en meelwormverrijking in de uitloop verbeterde enigszins het visuele onderscheidingsvermogen van de hennen, wat het belang van verrijking gedurende het hele leven van een hen benadrukt. Meelwormverrijking had geen significant effect op het gebruik van de uitloop. De hennen bleven meestal dicht bij het hok en gaven de voorkeur aan open grasrijke gebieden boven dicht bos, waarschijnlijk vanwege betere foerageermogelijkheden met enige beschutting. Hoewel het geen vooraf gesteld doel van de studie was, werd er waargenomen dat verplichte opsluiting een negatieve invloed had op de vederconditie. Deze was beter tijdens tweede ronde, toen de hennen toegang hadden tot een wintertuin, wat suggereert dat deze ruimte het dierenwelzijn verbetert. 2. Er zijn zeer weinig langetermijneffecten van de TM-behandeling op gedrags- en fysiologische parameters gevonden die zouden kunnen wijzen op een mogelijke verbetering van het aanpassingsvermogen van de kippen. Aangezien de gekozen TM-procedure grotendeels was gebaseerd op studies met snelgroeiende vleeskuikens , kan aanpassing van de blootstellingstijd, duur en temperatuurinstellingen het effect van TM-behandeling op thermische programmering en weerbaarheid in het latere leven van traag groeiende vleeskippen ten goede komen. 3. In een eerste fase isde EBENE app voor pluimvee geoptimaliseerd voor gebruik in een vrije-uitloop setting en werd er een volledig nieuwe app gebouwd voor het monitoren van varkens in vrije-uitloop. Beide apps zijn gratis te downloaden in een breed gamma aan talen. Onze studie toonde echter niet aan dat het gebruik van de apps voor een overall verbetering van dierenwelzijn op de deelnemende bedrijven zorgde. Surveys toonden wel aan dat de veehouders de apps gebruiksvriendelijk en nuttig vonden, dit laatste zeker voor nieuwkomers in de branche.



Financiering
EU Horizon2020
AcroniemPPILOW
StatusVoltooid
Effectieve start/einddatum1/09/1931/08/24

Data Management Plan vlag voor FRIS

  • DMP aanwezig

Vingerafdruk

Bekijk de onderzoeksonderwerpen aangekaart door dit project. Deze labels worden gegenereerd op basis van de onderliggende toekenningen/beurzen. Samen vormen ze een unieke vingerafdruk.