Preventie en Controle van rode vogelmijt bij biologische leghennen in mobiele hokken

Projectdetails

Beschrijving

Algemeen kader

Hoe valt de schadelijke parasiet Rode Vogelmijt ook in korte keten pluimveehouderijen duurzamer en effectief te beheersen? Aan deze opdracht werken de onderzoekers in het project Mobio'Mite. Met de Rode Vogelmijt krijgen naar  naar schatting ruim 90% van de Belgische leghennenbedrijven te kampen. De mijt is in feite alomtegenwoordig in heel Europa. In de pluimveehouderij steunt de bestrijding traditioneel op het gebruik van chemische acariciden. Dergelijke producten zijn echter belastend voor de omgeving en er treedt steeds vaker resistentie tegen op. In recente jaren is reeds heel wat onderzoek gedaan naar duurzame, natuurlijke bestrijdingsmethoden van de rode vogelmijt, maar voornamelijk gefocust en toepasbaar op de grotere leghennenstallen.


Onderzoeksaanpak

Het huidige projectvoorstel richt zich op Korte Keten-bedrijven met mobiele kippenstallen en wil onderzoeken welke natuurlijke methoden interessant én in praktijk best bruikbaar zijn.


Relevantie/Valorisatie

Zodra de mogelijkheden qua natuurlijke bestrijdingsmiddelen tegen rode vogelmijt zijn opgelijst, en de maatregelen met het meeste potentieel voor gebruik in kleinschalige, mobiele leghennenstallen zijn geselecteerd, volgt de kennisverspreiding. Een kanaal is onder meer de BaroMijter en SOP's (standard operating procedures). De onderzoekers leggen in hun communicatie meteen ook uit  hoe deze producten of technieken op een nuttige en gebruiksvriendelijke manier kunnen worden ingezet. 


Financiering
CCBT

Externe partner(s)
Proefbedrijf Pluimveehouderij
AcroniemMOBIO'MITE
StatusIn uitvoering
Effectieve start/einddatum15/01/2431/12/25

Data Management Plan vlag voor FRIS

  • DMP niet aanwezig

Vingerafdruk

Bekijk de onderzoeksonderwerpen aangekaart door dit project. Deze labels worden gegenereerd op basis van de onderliggende toekenningen/beurzen. Samen vormen ze een unieke vingerafdruk.