Projectdetails
Beschrijving
Hoe kunnen technisch en commercieel kansrijke innovatie-ideeën die de noodzakelijke transitie in de landbouw en voedselverwerkingsindustrie bevorderen geselecteerd, ondersteund en gerealiseerd worden? Het slimme subsidieringssysteem van het Interreg Vlaanderen-Nederland project SMART FARMING & FOOD PROCESSING geeft daarop het antwoord. Uit de twee landen zijn 13 partners (kennisinstellingen, fieldlabs en netwerkorganisaties) samengebracht die ingezonden cases kunnen toetsen. Vervolgens is er een transparant ondersteunings- en begeleidingssysteem voor de uitgekozen innovatietrajecten. Uitdagingen die de sector het hoofd moet bieden zijn o.a. het terugdringen van het gebruik van kunstmest en gewasberschermingsmiddelen en een groeiend tekort aan werknemers door zwaar en eentonig werk. Aan de voedselproductiezijde zijn aanpassingen nodig zoals het inzetten van mechanische en thermische onkruidbestrijding, het inzetten van flexibelere en slimmere teeltsystemen en het inzetten van precisiebemesting. Aan de voedselverwerkende zijde is het dan weer belangrijk om te kunnen omgaan met meer diverse en kleinere hoeveelheden gewassen die meer lokaal worden afgezet.
Onderzoeksaanpak
ILVO is betrokken bij 3 van de 7 innovatietrajecten, nl. wieden zonder handen, robotica voor onkruidbestrijding en de zonkrachtige werkassistent. De projectpartners focussen zich primair op het betrekken van MKB/KMO bedrijven. Waar echt nodig om de juiste toepassingen ontwikkeld te krijgen komen er ook grotere bedrijven aan te pas. Er is subsidie beschikbaar voor zowel het bedrijf met het vraagstuk als het technische bedrijf die de toepassing gaat ontwikkelen. De matchmaking met vraagstukhouders en techbedrijven is gemaakt in de eerste maanden van het project.
Relevantie/Valorisatie
In de landbouw en de voedselverwerkende industrie bestaat de uitdagende transitie erin om het hele voedselsysteem beter in balans te brengen met natuur, milieu en gezondheid. Nieuwe technologieën zoals robots, drones, sensoren, AI en big data zijn noodzakelijk om uit te komen bij de wensdroom van een gebalanceerde landbouw- en voedselverwerkende industrie. De troef van de projectstructuur is onder meer dat de 6 als partner betrokken kennisinstellingen, de 4 fieldlabs en de 6 netwerkorganisaties (sommige partners hebben een dubbele rol) hun netwerk meebrengen en inzetten om vraagstukken op te halen, potentiële technologie partners te werven voor het ontwikkelen van de beoogde oplossingen. Per challenge is een onafhankelijk expertraad gepland om projectresultaten te dissemineren naar hun achterban en netwerkcontacten.
BEMAS - Belgian Maintenance Association vzw
Stichting Breda Robotics
Acroniem | SF&FP |
---|---|
Status | In uitvoering |
Effectieve start/einddatum | 1/05/23 → 30/04/26 |
Data Management Plan vlag voor FRIS
- DMP niet aanwezig