Snelle detectiemethoden voor quarantaine Tephritidae

Projectdetails

Beschrijving

Algemeen kader

Boorvliegen van de familie Tephritidae behoren tot de meest schadelijke invasieve plaagsoorten in groenten en fruit. Niet-Europese Tephritidae zijn gecategoriseerd als quarantaine-organismen voor de EU. Daarom moeten we in staat zijn alle levensstadia van gedetecteerde niet-Europese Tephritidae te identificeren, voornamelijk larven, het meest onderschepte stadium, tot op genus- of soortniveau. Dit onderzoeksproject maakt een  overzicht van de snelle en betrouwbare moleculaire identificatiemethoden en gaat ook de DNA-sequentiegegevens verbeteren die beschikbaar zijn voor Tephritidae-soorten. Heel wat telgen van de Tephritidae veroorzaken aanzienlijke oogstverliezen en vormen een wereldwijde bedreiging vormen voor de productie en de handel in groenten en fruit.  


Onderzoeksaanpak

We verzamelen de bestaande snelle diagnostische methoden en de identificatiemethoden die in ontwikkeling zijn, bijvoorbeeld LAMP en qPCR voor Tephritidae-soorten. We wisselen protocollen uit en organiseren interlaboratoriumtests tussen partners om de beste methoden te valideren en te implementeren en diagnostische protocollen en richtlijnen te harmoniseren. We verzamelen beschikbare DNA-sequenties voor Tephritidae-soorten om taxonomische hiaten te identificeren. We collecteren ook representatieve exemplaren waarvoor geen sequentiegegevens beschikbaar zijn. Om de hiaten op te vullen voeren we hierop zelf sequencing-experimenten uit, met het oog op een meer efficiënte onderschepping van deze plagen en de snellere, meer trefzekere detectie van een uitbraak.


Relevantie/Valorisatie

Voor de plaagopvolging, de risicobeoordeling en de beheersingstoepassingen is dit project belangrijk. Vroege detectie en correcte identificatie van niet-EU boorvliegsoorten in geïmporteerde groenten en fruit en voornamelijk in bederfelijke goederen op grenscontroleposten kunnen de ongewenste insleep en vestiging van deze plaaginsecten in België beter helpen voorkomen. De resultaten van dit project worden meteen via publicaties gedeeld met officiële instanties en de voedselinspectiediensten. Dit project maakt deel uit van een Euphresco-project TEPHRIFADE, waarin 19 internationale partners zijn betrokken.


Financiering
FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de voedselketen en Leefmilieu
AcroniemTEPHRIFADE
StatusVoltooid
Effectieve start/einddatum1/06/2231/05/24

Data Management Plan vlag voor FRIS

  • DMP niet aanwezig

Vingerafdruk

Bekijk de onderzoeksonderwerpen aangekaart door dit project. Deze labels worden gegenereerd op basis van de onderliggende toekenningen/beurzen. Samen vormen ze een unieke vingerafdruk.