Onderzoekoutput per jaar
Onderzoekoutput per jaar
In de zuidelijke Keltische Zee en het zuidwesten van Ierland (ICES-gebieden 7hjk) zwemmen 5 genetisch-van-elkaar-te-onderscheiden groepen (families) tong rond. Hun hoeveelheid, en ook die van de lokale schol populaties, is via de nieuwe techniek van 'environmental DNA' onderzoek correcter in te schatten. Beide vaststellingen zijn het resultaat van het onderzoeksproject SOLEDNA. België had tot voor de Brexit belangrijke visgronden in de bewuste zee-delen, en de onderhandelingen over de post-Brexit periode stoelen best op sterke, actuele data. Het tongbestand in de zuidelijke Keltische Zee en het zuidwesten van Ierland (ICES-gebieden 7hjk) is de jongste jaren gekenmerkt door weinig positieve adviezen en dalende TACs, juist vanwege een gebrek aan data over de grootte en over de genetische identiteit van het visbestand.
Om de genetische diversiteit van tong in kaart te brengen binnen de ICES-gebieden 7hjk is het weefsel van meer dan 500 tong-individuen afkomstig uit deze verschillende gebieden bemonsterd. ILVO heeft DNA uit dit weefsel gesequeneerd en daarna gekoppeld aan het referentiegenoom van tong, om het om met behulp van bio-informatica te analyseren. Daarnaast zijn er zeewaterstalen verzameld op verschillende locaties. Die heeft ILVO geanalyseerd voor environmental DNA (eDNA). Dat is vrij DNA dat bijvoorbeeld door het verlies van schubben achterblijft in het zeewater. Zo werd de al dan niet aanwezigheid én de densiteit van tong en schol indirect gedetecteerd en gekwantificeerd. De ingeschatte grootte van de aanwezige populaties werd netjes gelinkt met de hoeveelheid tong en schol berekend op basis van wat er op dezelfde locaties werd gevangen.
Het SoleDNA-project (EFMZV/FIVA) heeft meer helderheid gebracht in de tong- en scholsituatie in de Keltische en Ierse zee, met behulp van genetische technieken. Er blijken uiteindelijk 5 groepen tong te onderscheiden, waarbij de zuidelijke Keltische Zee (7h) samenclustert met de rest van de Keltische Zee en waarbij het zuidwesten van Ierland (7j) voldoende-unieke kenmerken heeft om als afzonderlijke groep te worden beschouwd.
De relevantie van dit project zit in de versterking van wetenschapsonderbouwde beleidsdaden. ILVO werkt samen met beleid, sector en internationale collega’s om de projectresultaten te integreren in het huidig adviesproces voor de betreffende tongbestanden.
Acroniem | SOLEDNA |
---|---|
Status | Voltooid |
Effectieve start/einddatum | 1/09/21 → 30/11/23 |
Onderzoeksoutput: Bijdrage aan tijdschrift › A1: Web of Science-artikel › peer review
Onderzoeksoutput: Bijdrage aan congres › Poster