Onderzoekoutput per jaar
Onderzoekoutput per jaar
Kunnen we voor de landbouw schadelijke ritnaalden (een soort larves in de bodem) op Europees niveau beter doorgronden en identificeren? Die onderzoeksvraag wordt aangepakt in het Europese ElatPro project, dat in Vlaanderen een nuttige uitbreiding vormt van een lopend IWT-project bij ILVO. Onder ritnaalden - larven van kniptorren (Coleoptera: Elateridae) - bevinden zich tal van polyfage soorten die verschillende landbouwgewassen, waaronder aardappelen en maïs, kunnen beschadigen. ElatPro verenigt veertien partners uit zes verschillende landen, met name Oostenrijk, Duitsland, Zwitserland, Italië, Frankrijk en België. Er is behoefte om de precieze sleutelelementen te vinden die het complexe gedrag van ritnaalden in een bodem kunnen verklaren.
Ritnaalden, behorend tot het geslacht Agriotes, zijn lastig te identificeren. Binnen ElatPro is ILVO verantwoordelijk geweest voor het ontwikkelen van een Loop-mediated Isothermal AMPlification (LAMP)-methode om ritnaaldsoorten snel en nauwkeurig in het veld te identificeren. Er zijn tijdens de projectperiode ritnaalden verzameld uit België, Oostenrijk, Duitsland, Frankrijk en Zwitserland. Daarbij is DNA snel geëxtraheerd met behulp van een lysis buffer. Het verkregen DNA is vervolgens gebruikt in LAMP-experimenten. Een specifieke LAMP-test is succesvol ontwikkeld voor Agriotes sputator. Daarnaast bestaat er voortaan een LAMP-test die zowel Agriotes lineatus als Agriotes obscurus detecteert. Voor laatstgenoemde soorten bleek het niet mogelijk om afzonderlijke specifieke testen te ontwikkelen.
De door ILVO ontwikkelde LAMP-test is inmiddels gevalideerd op Agriotes ritnaalden met verschillende geografische oorsprong. Het onderzoeksproject heeft ILVO's expertise op het gebied van ritnaalden sterk verrijkt, via het netwerk van Europese partners. Er is nu een meer solide basis voor verder onderzoek naar de identificatie van ritnaalden en de ontwikkeling van beheersingsmethoden.
Acroniem | ELATPRO-RITNAALDEN |
---|---|
Status | Voltooid |
Effectieve start/einddatum | 1/10/16 → 30/09/19 |
Onderzoeksoutput: Hoofdstuk in Boek/Rapport/Congresprocedure › C1: Artikels in proceedings van wetenschappelijke congressen, die niet inbegrepen zijn in A1, A2, A3 of P1 › peer review