Stem&Vork - Buitenschools STEAM-project rond duurzame technologie en voedselsystemen voor jongeren

Projectdetails

Beschrijving

Centrale onderzoeksvraag/doel

Dit project wil via een buitenschools STEM-model van action learning jongeren en (jong)volwassenen opnieuw verbinden met het produceren en begrijpen van hun voedsel via digitale en duurzame voedselsystemen. STEM & VORK is ons ambitieus STEM-programma voor een duurzamer lokaal voedselsysteem. We willen met het open-source gebruik van intelligente sensoren, robotisering, AI en big data nieuwe vormen van stads-agroproductie opzetten die een lokaal, veerkrachtig en eerlijk voedselsysteem mogelijk maken.


Onderzoeksaanpak

STEM & VORK biedt twee gelinkte trajecten aan die bouwen op een serie introductieworkshops. In het eerste traject “Atelier Carrotier” wordt een moestuin aangelegd, gebruik maken van een farmbot, die zelf wordt gebouwd en geprogrammeerd. Er komen elementen aan bod, van permacultuur en aquaponics, over 3D design en het zelf bouwen van instrumenten voor testen, met als resultaten eigen verse groenten en vis. In het tweede traject, “Atelier Biosystemen” wordt actief aangeleerd hoe ecosystemen en micro-organismen ons kunnen helpen in het ontwerpen van duurzame systemen voor onze eigen nutriëntencyclus, afvalverwerking, waterzuivering en biosensing. 


Relevantie/Valorisatie

STEM & VORK wil inzetten op een divers en intergenerationeel scala aan deelnemers.

Het wil een aanbod creëren met brede maatschappelijke relevantie, door onderzoekend leren te gebruiken door middel van “real life” ervaringen, relevante uitdagingen die de jongeren van vandaag aanspreken.


Externe partner(s)
LUCA School of Arts
AcroniemSTEM & VORK
StatusIn uitvoering
Effectieve start/einddatum1/01/2131/12/22