Projectdetails
Beschrijving
Hoe kan de succesvolle aanpak van het Vlaamse duurzaamheidssysteem "Visserij Verduurzaamt" (VV) uitgerold en gevaloriseerd worden in de hele keten tot aan de eindconsument? Hoe valt de traceerbaarheid en de correcte communicatie over het gemeten duurzaamheidsniveau te organiseren voor in België aan land gebrachte visserijproducten? Die vragen krijgen een antwoord in VV-STRATEGIE.
De Vlaamse visserijsector is sinds 2011 stapsgewijs aan zijn verduurzaming aan het werken samen met ILVO-onderzoekers en met veel betrokken stakeholders. Er zijn inmiddels erkende meettools en gevalideerde protocollen, erkenningsprocedures voor zeevisrederijen, certificeringen, lastenboeken, controles, duurzaamheidsscores per visbatch op de veilklok. Heel wat marktdeelnemers (tussenhandelaars) hebben hun erkenning verkregen om het lokale labelsysteem Visserij Verduurzaamt te gebruiken. Het volgende doel is nu om de duurzaamheid te volgen van de vis na de visveiling, tot op het bord.
Onderzoeksaanpak
We ontwerpen transparante, vertrouwenwekkende standaarden om de duurzaamheid te bepalen en te handhaven, vanaf het moment dat de visproducten de veiling verlaten en tot ze, via hun weg bij distributeurs arriveren bij retailers, restaurants en consumenten. De traceerbaarheid kunnen realiseren is een belangrijk werkpakket. We werken samen met de betrokken ketenschakels om de specificiteit van de retailer enerzijds en van de restaurants en handelaars anderzijds, en hun processen en behoeften grondig te begrijpen. De uiteindelijke focus blijft de verbeterde markttoegang en -erkenning op lange termijn voor de duurzaam lokaal gevangen vis, in al zijn (enorme) diversiteit.
Relevantie/Valorisatie
Duurzaamheid en eerlijke verduurzamingsinspanningen kunnen documenteren, standaardiseren en er in de markt kunnen mee uitpakken blijft voor de (kleine!) primaire zeevisserijsector in België een grote, en ook economisch belangrijke behoefte. Sinds lang is duidelijk dat aansluiten bij bestaande wereldwijde duurzaamheidslabels zoals MSC niet realistisch was, want te hoge instap- en controlekosten, die immers voor elke aparte vissoort én visserijtechniek en -zone moeten worden gemaakt. MSC-certificering blijkt vooral voor veel grootschaliger buitenlandse visserijen en -producten een haalbare kaart. Het erkenningsprogramma "Visserij Verduurzaamt" stoelt op gemeten (en voortdurend gunstig evoluerende) duurzaamheidsinspanningen van Belgische zeevisrederijen. De erkenningen van de rederijen en de VV-scores op de veilklok (resp. 2017 en 2018) krijgen pas echt een economische meerwaarde wanneer er daardoor verderop in de keten een betere concurrentiepositie en -prijs kan ontstaan voor de Belgische vis. De aandacht van retailers, restaurants, handelaren en consumenten voor de herkomst en duurzaamheid van visproducten groeit nog steeds. Een betrouwbaar bewijs leveren is cruciaal.
OVIS vzw
| Acroniem | VV-STRATEGIE |
|---|---|
| Status | Voltooid |
| Effectieve start/einddatum | 1/01/24 → 31/03/25 |
Data Management Plan vlag voor FRIS
- DMP aanwezig