Teelt en verwerking voor verbeterde eiwitfuncties van fababonen in voedingsmiddelen

Projectdetails

Beschrijving

Algemeen kader

 In CUPRIFAB gaan de onderzoekers werken op tuinboon (andere benamingen zijn Vicia faba, fababoon, labboon, flodderboon, paardenboon, grote boon, en Roomse boon, molleboon, Waalse boon...). Ze mikken op het combineren van complementaire expertisedomeinen om zinvolle relaties tot stand te brengen langs de waardeketen van fababoon-eiwitten, van gewasteelt over verwerking tot ingrediëntfunctionaliteit. De verschuiving van dierlijke naar plantaardige eiwitten is cruciaal voor de overgang naar een duurzamer wereldwijd voedselsysteem. Om het volledige functionele potentieel van plantaardige eiwitten in voedingsmiddelen te ontsluiten, is het noodzakelijk om dergelijke expertisevelden, die elkaars succes kunnen beïnvloeden: kernactiviteiten en modaliteiten in de  kunnen gunstiger of ongunstiger resultaten geven in de fase van de eiwitverwerking. De diverse keuzes in die fase (hoe extraheren, verhitten etc...) bepalen op hun beurt mee de functionaliteit van de ingrediënten. 


Onderzoeksaanpak

De aanpak indit project is vanzelfsprekend multidisciplinair: In Vlaamse proefpercelen telen we veldbonen als primaire grondstof. We focussen daarbij op de teelt en karakterisatie van veldbonen met verschillende variëteiten en onder verschillende teeltomstandigheden. In de post harvest fase passen we zowel natte als droge fractionering toe om inzicht te krijgen in de teeltgerelateerde aspecten van veldbonen en hun latere verwerking tot ingrediënten. We brengen de impact in kaart van verschillende natte en droge verwerkingsstappen op de fysicochemische en colloïdale eigenschappen van veldbonenproteïnen. In beide gevallen volgen er piloottesten. Ook de ontwikkeling van nieuwe milde natte extractieprocessen is een ambitie, om de invloed daarvan op de eigenschappen van de verkregen eiwitten te beoordelen. De impact van de verschillende verwerkingstechnieken op de functionaliteit van de verkregen veldboon-eiwitingrediënten gedurende het project wordt geëvalueerd om potentiële voedseltoepassingen te kunnen identificeren.


Relevantie/Valorisatie

Het belangrijkste valorisatiedoel van Cuprifab is om zoveel mogelijk barrières weg te nemen voor het gebruik van veldbooneiwitten door de voedingsindustrie, door de lokale veldboonproductie een impuls te geven, door lokale boeren extra mogelijkheden te bieden op het gebied van gewasdiversificatie en door hen te begeleiden bij de selectie van de veldboonvariëteiten die het meest geschikt zijn voor verdere verwerking. Maar ook door de lokale voedingsmiddelenindustrie minder afhankelijk te maken van veldbonen uit andere (overzeese) regio's en door producenten van voedsel(ingrediënten) in staat te stellen de verwerking van veldbonen af te stemmen op ingrediënten met optimale functionele eigenschappen.


Financiering
VLAIO - Agentschap Innoveren & Ondernemen
AcroniemCUPRIFAB
StatusIn uitvoering
Effectieve start/einddatum1/01/2531/12/28

Data Management Plan vlag voor FRIS

  • DMP niet aanwezig

Vingerafdruk

Bekijk de onderzoeksonderwerpen aangekaart door dit project. Deze labels worden gegenereerd op basis van de onderliggende toekenningen/beurzen. Samen vormen ze een unieke vingerafdruk.