Testen van Innovaties in de Passieve visserij - Technische Optimalisatie Pottenvisserij

Projectdetails

Beschrijving

Algemeen kader

Welke lokstoffen steek je als toekomstige professionele Belgische pottenvisser best in de korven om er een bepaalde selectieve (vis)soort in te laten zwemmen/kruipen, en om méér vangst te verkrijgen? Het onderzoeksproject TIP-TOP wil met lab- en semi-natuurlijke experimenten op die vraag antwoorden. Pottenvisserij is in de Belgische context een zeer kleine niche, maar vooral in het kustvisserijsegment bestaat er wel  interesse. Reden is dat omdat deze (extra) visserijtechniek duurzaam is en geen directe competitie met de klassieke technieken vormt qua visgrond of-soorten. Een hogere vangstefficiëntie en -selectiviteit (geen of minder ongewenste bijvangsten) kan de  economische waarde van de pottenvisserij doen stijgen. TIP-TOP  bouwt verder op het project SYMAPA (diversificatiemogelijkheden in een versnipperd visserijlandschap) en valt binnen de toekomstvisie die uitgewerkt is in het project BAR Kustvloot (kustvisserij in transitie).  



Onderzoeksaanpak

De eerste stappen bestaan uit het verder onderzoeken van de innovaties die uit SYMAPA zijn voortgekomen, aangevuld met een analyse van de wetenschappelijke literatuur. Voor enkele soorten bv. garnalen of krabben, worden er in het labo testen opgezet met verschillende innovatieve lokstoffen, precies om mogelijke aantrekkingsreacties te vinden die in een pottenvisserij zouden kunnen renderen. Voor platvissen zoals tong en schol gaan we in semi-natuurlijke condities proeven opzetten, met een speciaal daarvoor ontwikkelde kooi die in de Spuikom in Oostende wordt geïnstalleerd. We doen vergelijkende puntobservaties over de voorkeuren van de testdieren. Met camera's  registreren we het gedrag van dieren in de buurt van de lokstoffen, om beter het mechanisme van de aantrekking te begrijpen. De tests betreffen verschillende diersoorten die van belang zijn voor Belgische vissers. 



Relevantie/Valorisatie

De Belgische vijsserijsector lijdt onder stijgende brandstofprijzen, lagere vangsten, veranderende ecosystemen en via het beleid krimpende visgronden. Dat noopt tot vernieuwing en diversificatie, zodat er duurzame rendabele niches kunnen ontstaan, vooral in de tanende kustvisserijvloot. Pottenvisserij, mits efficiënt en kosten-baten interessant, kan één aanvullende techniek worden in het gamma, die alvast fuel sppaart en geen directe competitie voor grond of stocks inhoudt. We hopen dat er uit de experimenten significante verbeteringen van vangstefficiëntie en selectiviteit (minder bijvangsten) komen, en dus een betere economische prognose voor deze techniek.


AcroniemTIPTOP
StatusIn uitvoering
Effectieve start/einddatum1/01/2431/12/25

Data Management Plan vlag voor FRIS

  • DMP aanwezig

Vingerafdruk

Bekijk de onderzoeksonderwerpen aangekaart door dit project. Deze labels worden gegenereerd op basis van de onderliggende toekenningen/beurzen. Samen vormen ze een unieke vingerafdruk.