Transforming access to excellence with successful alliances of higher education in digital agriculture

Projectdetails

Beschrijving

Algemeen kader

Het Horizon Widera project TALLHEDA wil de kansen van Digitale Landbouw (DA) in twee Europese zogenaamde groeilanden - Griekenland en Servië - bevorderen door samenwerking met een land dat hoog scoort in deze branche, in dit geval België. Concreet komen er intensieve, langdurige allianties tussen Landbouwhogescholen en - onderzoekscentra in enerzijds Griekenland en Servië en anderzijds een reeks innovatieve landbouwbedrijven en - overheidsinstellingen in ons land. Het doel is om een ondersteunend onderzoeks- en innovatie-ecosysteem (R&I) te creëren dat academici, bedrijfsleven, overheid en lokale belanghebbenden integreert. De samenwerking tussen verschillende actoren en sectoren brengt onderwijsvernieuwingen op gang, en ook capaciteitsopbouw en duurzame innovatie binnen de digitale landbouw. Er ontstaan middelen en netwerkmogelijkheden om landbouwpraktijken en -onderzoek te moderniseren. Groeilanden ('widening countries' of verbredende landen) zijn gemiddeld laagpresterend qua onderzoek en ontwikkeling, qua investeringen en qua aantal kenniscentra welke innovatieve groei kunnen genereren (centres of excellence). Europa telt 15 van zulke landen, waaronder Griekenand en Servië. 


 


Onderzoeksaanpak

We organiseren samenwerkingsactiviteiten om onderzoek uit te voeren met een focus op AI, blockchain en Digital Twins in de landbouw. We bevorderen kennisuitwisseling tussen partners. Er ontstaat co-creatie op meerdere vlakken: kruisbestuiving tussen de kenniscentra, personeelsmobiliteit, capaciteitsopbouw, zomerscholen en praktijkgerichte trainingen. Data uitwisselingen worden opgezet. Allerhande participatieve processen krijgen volop kansen: docenten, onderzoekers, bedrijven en studenten kunnen makkelijker samenwerken om de resultaten van hun onderzoek en innovatie af te stemmen op de behoeften van de samenleving.


Relevantie/Valorisatie

De digitale transformatie van landbouwsystemen in heel Europa versnelt door de aanpak van dergelijke projecten. TALLHEDA speelt relevant in op de behoefte aan digitale innovatie in de Europese landbouw. De  concurrentiekracht van de kenniscentra (HEI's) in de groeilanden Griekenland en Servië verbetert. Door open wetenschap, inclusieve educatie en ook gendergelijkheid te bevorderen creëert het project mogelijkheden voor wetenschappelijke uitmuntendheid en loopbaanontwikkeling. De goed uitgekiende valorisatiestrategie zorgt ervoor dat onderzoeksresultaten, zoals de Virtuele Innovatiehub, publicaties en gegevensuitwisselingsplatforms, toegankelijk en herbruikbaar blijven. Het project resulteert naar verwachting in een langdurige impact op hogere digitale geletterdheid, renderende samenwerkingen en duurzame praktijken in de landbouwsector. De onderzoeksbenadering van TALLHEDA gebruikt het Europees Kader voor Verantwoordelijke O&I (RRI). 


Financiering
EU Horizon Europe
AcroniemTALLHEDA
StatusIn uitvoering
Effectieve start/einddatum1/01/2430/06/27

Data Management Plan vlag voor FRIS

  • DMP niet aanwezig

Vingerafdruk

Bekijk de onderzoeksonderwerpen aangekaart door dit project. Deze labels worden gegenereerd op basis van de onderliggende toekenningen/beurzen. Samen vormen ze een unieke vingerafdruk.