Onderzoekoutput per jaar
Onderzoekoutput per jaar
Dit zijn in een notedop enkele observaties uit het eindrapport: Het huidige voedingssysteem zorgt het hele jaar door voor een ruim en gevarieerd aanbod met voldoende en betaalbaar voedsel. Het is dus efficiënt en succesvol te noemen maar het lijkt tegen grenzen te lopen op niveau van productie en consumptie. Om de milieu-impact te verbeteren zijn het milieupotentieel en de mogelijke hefbomen en barrières in kaart gebracht van drie specifieke oplossingsrichtingen:(i) Anders eten, nl. met minder dierlijke producten, meer lokaal en seizoensgebonden producten en minder voedselverliezen, (ii) Systeemverbeteringen via het verhogen van de eco-efficiëntie via technologische innovaties, het sluiten van kringlopen en het verminderen van voedselverliezen op productie- en distributieniveau, en (iii) systeemveranderingen via het toepassen van agro-ecologische principes, het uitvoeren van multifunctionele diensten en nieuwe voedingssystemen met minimaal gebruik van grond. Er zijn vijf aandachtspunten geformuleerd: (1) het inzetten op een langetermijnvisie van het voedingssysteem, (2) het herzien van het huidige wetgevend en beleidskader, (3) blijvend inzetten op innovatie en kennisontwikkeling, (4) het belang van samenwerking en dialoog tussen de betrokken actoren, zeker op ketenniveau en (5) het beter informeren van de consument en maatschappij rond voeding.
Acroniem | TRANSFOOD |
---|---|
Status | Voltooid |
Effectieve start/einddatum | 1/09/17 → 30/05/18 |
Onderzoeksoutput: Bijdrage aan tijdschrift › A1: Web of Science-artikel › peer review
Onderzoeksoutput: Boek/rapport › Rapport