Uitbouw van de teelt van gember in Vlaanderen

Projectdetails

Beschrijving

Algemeen kader

Gember lokaal telen in Vlaanderen is mogelijk, maar vergt nog kennisontwikkeling. Het doel van dit project is om een heuse lokale waardeketen rond de Vlaamse gember te faciliteren. Daarvoor wordt gewerkt aan de beschikbaarheid van ziektevrij plantmateriaal, aan het op punt stellen van een inputarme of jaarronde teelt in Vlaamse omstandigheden, aan kwaliteit, consumentenwaardering en bewaring van de jonge gember, en aan nuttige inzichten rond de verkoopprijs en rendabiliteit. 


Onderzoeksaanpak

Het werkpakket van ILVO beperkt zich tot het bestuderen en op punt stellen van de in vitro vermeerderingstechnieken die tot goede resultaten kunnen leiden, en tot het screenen van uitgangsmateriaal op virussen d.m.v. high-throughput sequencing (HTS). De onderzoekspartners PCG en VCBT focussen op de teelttechniek van de Vlaamse gember, de bewaring, rendabiliteit en de  teeltuitrol. 


Relevantie/Valorisatie

Mits een concurrentiële prijszetting, goede bewaring of jaarrond aanbod kan lokaal geproduceerde gember de geïmporteerde gember grotendeels vervangen, en zelfs gebruikt worden voor export.  We schatten de potentiële markt op ruim 2000 ton per jaar. Dit betekent dat de markt zeker groot genoeg is voor 40 telers (met een gemiddeld teeltoppervlak van 500 m²).


Financiering
VLAIO

Externe partner(s)
PCG - Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt Oost-Vlaanderen vzw
Vlaams Centrum voor Bewaring van Tuinbouwproducten
AcroniemGEMBER
StatusIn uitvoering
Effectieve start/einddatum1/11/2331/10/27

Data Management Plan vlag voor FRIS

  • DMP aanwezig

Vingerafdruk

Bekijk de onderzoeksonderwerpen aangekaart door dit project. Deze labels worden gegenereerd op basis van de onderliggende toekenningen/beurzen. Samen vormen ze een unieke vingerafdruk.