Valorisatie van de Vlaamse grijze garnaal door onderzoek naar en toepassen van innovatieve, duurzame technieken en hedendaagse behandelingswijzen

  Projectdetails

  Beschrijving

  Centrale onderzoeksvraag/doel
  Hoe kunnen we de huidige kwaliteit van de traditioneel gevangen Vlaamse grijze garnaal verbeteren zonder toevoeging van chemische additieven en bewaarmiddelen? De grijze garnalen die door Vlaamse vissers aan land gebracht worden, worden in minder dan 12 uur na de vangst aan boord op traditionele wijze gekookt en vervolgens aangeland. Voorliggend project stelt een wetenschappelijke onderbouwing tot doel om een veilig en kwaliteitsvol product te garanderen met een goede houdbaarheid. De consument is immers meer en meer op zoek naar duurzame producten van hoogstaande kwaliteit voor een eerlijke prijs.

  Onderzoeksaanpak
  Binnen het project QualiCrangon bestuderen en optimaliseren we de traditionele verwerkingsprocessen van grijze garnalen aan boord van het vissersvaartuig (sorteren, koken, koelen, stockeren). Hetzelfde doen we met de verwerkingsprocessen van Vlaamse garnaal aan land (bewaren, pellen, invriezen). We werken daarbij nauw samen met de vissers zodat zij de optimalisatie meteen kunnen implementeren. Waar mogelijk introduceren we standaardiseringen van processen.  

  Relevantie/Valorisatie
  Bij nagenoeg alle garnalen die we in de winkel vinden, worden op heden nog chemische additieven en bewaarmiddelen gebruikt om de houdbaarheid te verlengen en te garanderen. Een goede kwaliteit van de garnalen is belangrijk voor de prijszetting en bijgevolg voor de opbrengst en de rendabiliteit van de rederijen. Dit project draagt bij tot een hoogstaand kwalitatief product (Vlaamse grijze garnaal) en draagt bij aan het imago van de garnalenvisserij die zich voorbereidt op de uitdagingen van de toekomst.

  Externe partner(s)
  BREVISCO
  KULeuven - Fac. Industriële Ingenieurswetenschappen
  AcroniemQUALICRANGON
  StatusVoltooid
  Effectieve start/einddatum1/10/1131/03/14

  Data Management Plan vlag voor FRIS

  • DMP niet aanwezig

  Vingerafdruk

  Bekijk de onderzoeksonderwerpen aangekaart door dit project. Deze labels worden gegenereerd op basis van de onderliggende toekenningen/beurzen. Samen vormen ze een unieke vingerafdruk.