Verbetering van de kwaliteit van gras-klaver mengsels voor ruwvoederwinning

  Projectdetails

  Beschrijving

  Centrale onderzoeksvraag/doel
  Het project richt zich op termijn op het introduceren van interessantere cultivars van gras en klaver voor zaadmengsels voor bedrijfseigen ruwvoeders, in het bijzonder voedergrassen met een hoog linoleenzuur- en wokgehalte, een goede eiwitbestendigheid en persistente klavercultivars met een hoge eiwit- en vetbeschermingsfactor.


   


   

  Onderzoeksaanpak
  We ontwikkelen screeningstechnieken voor de evaluatie van eiwitbestendigheid, vetzuursamenstelling  en voor het bepalen van enzymactiviteiten (polyfenoloxidase, lipase) en metabolieten (saponines, polyfenolen, quinonen) die interageren met eiwit- en vetafbraak. Deze screeningsmethoden worden daarna toegepast om de bestaande variatie en wijze van overerving voor eiwitbestendigheid en vetzuursamenstelling bij kweekpopulaties te bestuderen. Tenslotte gaan we het effect na van voordrogen en inkuilen op voederkwaliteit voor gras/klaver met betrekking tot het beschermende effect van klaver op onverzadigde vetzuren.


   

  Relevantie/Valorisatie
  In Vlaanderen kampt de intensieve veehouderij (61% productiewaarde van de totale land- en tuinbouwproductie) met schaarste aan grond. Opwaardering van bedrijfseigen ruwvoeders in het voederassortiment, verbeterde benutting in de koe door een verhoogde eiwitbestendigheid en een hoger WOK-gehalte (en tegelijk een kleinere N-uitstoot), en gezondere melk dankzij de voedering van gras en klavers zijn algemeen gegeerde effecten, zeker als de boer hierbij economisch niet moet inleveren door een minder intensieve uitbating. De effectieve resultaten bereiken de rundveehouders als voornaamste “valorisatie-actoren” via een omweg, nl. de introductie van nieuwe, kwalitatief hoogstaande rassen door veredelingsbedrijven.


   

  Financiering
  IWT - Instituut voor de aanmoediging door wetenschap en technologie in Vlaanderen

  Externe partner(s)
  Ugent - Fac. Bio-ingenieurswetenschappen
  AcroniemGRASKLAVER
  StatusVoltooid
  Effectieve start/einddatum1/01/0731/12/10

  Data Management Plan vlag voor FRIS

  • DMP niet aanwezig

  Vingerafdruk

  Bekijk de onderzoeksonderwerpen aangekaart door dit project. Deze labels worden gegenereerd op basis van de onderliggende toekenningen/beurzen. Samen vormen ze een unieke vingerafdruk.