Projectdetails
Beschrijving
Het Europees marien onderzoek ten behoeve van de monitoring en de beleidsbeslissingen rond de Europese visserijen wordt gestructureerd via een aantal zogenaamde Regionale Coördinatie Groepen (RCG's) die op hun beurt Intersessionale Subgroepen (ISSG's) aan het werk zetten, elk op een specifiek thema. Doel van dit project is om het ontstaansproces van het werkplan van elk van deze groepen te stroomlijnen via participatief overleg. Hoe gebeurt de inventaris van kennislacunes en behoeften? Hoe komen de groepen tot een besluit, wetende dat hun data en resultaten wel regionaal-specifiek, maar toch aansluitbaar op elkaar moeten zijn? Hoe delen ze efficiënt hun onderzoekservaringen en hun data en resultaten? Hoe maken ze de toepassing van de afgesproken procedures controleerbaar? Concreet faciliteert dit project de bovenstaande besluitvorming en procesbeschrijving tussen 4 RCG's: De RCG van de landen in de noordzee, de RCG van de Noord-Atlantische mariene regio (RCG NANSE&EA), de RCG voor grote pelagische vissen (RCGLP), en de RCG voor economische zaken (RCGECON). Doel is dat het uiteindelijke werk dat de groepen en subgroepen opleveren, door rigide uitvoering van de werkplannen die ordelijk en logisch in overleg worden vastgelegd, een optimale meerwaarde heeft voor het marien beleid in elk van de gebieden. De vrijheidsgraad van de RCG's en ISSG's wordt bepaald (begrensd) door vastgelegde kenmerken voor de mariene data collectie, beschreven in de Verordening EC 2017/1004.
Onderzoeksaanpak
De activiteiten in het inmiddels beëindigd project zijn uitgevoerd met een grote aandacht voor wederzijdse transparantie en met grondig overleg met de belanghebbenden op het gebied van gegevensverzameling, zijnde de nationale correspondenten, de RCG's zelf en de Europese Commissie. Via diverse scenario’s om een besluitvormingsproces en implementatieprocedures te definiëren is er gestructureerd gedebatteerd over the way to go. Er is een akkoord bereikt over een werkstructuur voor het periodiek opstellen, bijsturen en goedkeuren van de regionale werkplannen. Deze plannen zijn (via hun wordingsproces) in overeenstemming te brengen met de nieuwe verordening 2017/1004. De plannen incorporeren het gebruik van het sjabloon ontwikkeld door het Europees wetenschappelijk, technisch, economisch comite voor de visserij (WTECV). Er is duidelijkheid over de wijze om de actuele kennislacunes te identificeren, en ook de behoeften voor regionale overeenkomsten. Dat is het geval voor elk van de thematische onderwerpen. In de bijeenkomsten van de betrokken Regionale Werkgroepen van 2021 en 2022 zijn meerdere tussentijdse voorstellen geagendeerd, geamendeerd en onderling tussen de groepen afgetoetst, tot er consensus was.
Relevantie/Valorisatie
We verwachten dat het werk in de betrokken mariene regio's voortaan gebeurt op basis van een meer gedragen werkplan, waarin met een grotere rechtlijnigheid, uitwisselbaarheid, en toepasbaarheid resultaten worden geboekt. De onderzoekers kennen en beseffen het belang van het grotere plaatje, namelijk een logisch, consequent en toch regionaal aangepast marien beleid. Er is inmiddels beslist dat de communicatie van dit project wordt uitgevoerd en verder wordt opgevolgd door het project SecWeb, dat parallel is beginnen te lopen. Secweb is ook verantwoordelijk gemaakt voor de oprichting en bestaffing van een secretariaat ter ondersteuning van de werking van RCGs.
EU DG MARE
Centro Tecnoloxico del Mar (CETMAR)
DTU-Aqua Danish Technical Institute Aqua&Environment
Executive agency for fisheries and aquaculture
Fundacion AZTI
IEO-Instituto Español de Oceanografía
Ifremer - Institut Français de Recherche pour l'Exploitation de la Mer
Institut de Recherche pour le Développement (IRD)
Instituto Portugues Do Mar e da Atmosfera IP
LUKE (LUONNONVARAKESKUS )
Marine Institute
Nisea Societa Cooperativa
Wageningen Marine Research
Acroniem | FISHNCO |
---|---|
Status | Voltooid |
Effectieve start/einddatum | 1/01/21 → 28/02/23 |
Links | https://www.fisheries-rcg.eu/fishnco/ |
Data Management Plan vlag voor FRIS
- DMP niet aanwezig