Verwerking van voedselverlies door sociale economie

Projectdetails

Beschrijving

Algemeen kader

In Vlaanderen ontstaan er jaarlijks grote hoeveelheden voedselverlies bij landbouwers en andere ondernemers. Vaak zijn de volumes te klein en te verspreid om er rendabel mee aan de slag te gaan. Aan de andere kant hebben de maatwerkbedrijven in Vlaanderen heel wat mogelijkheden (zowel technisch als op vlak van personeel) om deze voedselverliezen om te zetten naar langer houdbare voedingsproducten.


Onderzoeksaanpak

Binnen het ZERO WASTE ATELIER project starten we een circulaire en sociale hub op om voedselverliezen die onstaan bij landbouwers en verwerkers beter te benutten. De verwerking van deze voedselverliezen gebeurt met de apparatuur die al aanwezig is bij de vele maatwerkbedrijven in Vlaanderen. Het uiteindelijke doel van de hub is te komen naar een efficiënte matchmaking tussen aanbod aan voedselverlies en verwerking van voedselverlies.


Relevantie/Valorisatie

Dit project is een partnerschap met ILVO, ATW Cools, Atelier M en Compaan. Het wordt gefinancierd door ESF binnen de call 'circulair werkt'. We verwachten rendabele en hoger gevaloriseerde verwerkingen van eetbare reststromen van bij de landbouwer en de verwerkers te kunnen ontwikkelen.   

AcroniemWEB_ZERO WASTE ATELIER
StatusVoltooid
Effectieve start/einddatum1/01/2130/04/21

Data Management Plan vlag voor FRIS

  • DMP niet aanwezig

Vingerafdruk

Bekijk de onderzoeksonderwerpen aangekaart door dit project. Deze labels worden gegenereerd op basis van de onderliggende toekenningen/beurzen. Samen vormen ze een unieke vingerafdruk.