Voedselbossen als veerkrachtig verdienmodel voor landbouwers

Projectdetails

Beschrijving

Algemeen kader

In de Operationele Groep FoodForward hebben 4 boslandbouwers samen met 3 kennisinstellingen waaronder ILVO geanalyseerd hoe de professionele uitbouw en economische haalbaarheid van voedselbossen verbeterd kan worden. Meerjarige plantencombinaties, minimale input en bodembewerking, gesloten kringlopen combineren met korte keten is immers een uitdaging. De meest concrete resultaten zijn de facilitering van een digitale marktplaats, een praktijkgericht draaiboek voor de aanleg van een economisch-efficiënte voedselbossysteem, een aanvang voor een financiële, logistieke en arbeidsgerelateerde kosten-batenanalyse en voorstellen voor vereenvoudigingen in de regelgeving. FoodForward toont dat voedselbossen, hoewel niche, een haalbaar alternatief kunnen vormen. 


Onderzoeksaanpak

Door een geïntegreerde aanpak werden innovatieve samenwerkingsmodellen, zoals korte ketens en directe samenwerking tussen schakels, gecombineerd met duurzame landbouwpraktijken (meerjarige plantencombinaties, minimale input, gesloten kringlopen). Naast de technische en economische werkpakketten is er ook aandacht besteed aan het vereenvoudigen van wet- en regelgeving rond voedselbossen, en aan communicatie en kennisdeling via o.m. bedrijfsbezoeken.


Relevantie/Valorisatie

De tools en inzichten ondersteunen boeren en beleidsmakers bij de economische en ecologische transitie in de Vlaamse landbouw.  Een voorbeeld van een factsheet met bedrijfseconomische doorrekening ziet er als volgt uit: een fictief voedselbos van 0,8 ha draait minstens break even als de voedselbosbouwer een deel van zijn afzet organiseert via zelfpluk, dat aanvult met workshops of rondleidingen, en zowel verse als verwerkte producten kan verkopen en investeringssubsidies geniet tot 30% van zijn totale opstartkost.  

AcroniemFOODFORWARD
StatusVoltooid
Effectieve start/einddatum1/02/2231/01/24

Data Management Plan vlag voor FRIS

  • DMP niet aanwezig

Vingerafdruk

Bekijk de onderzoeksonderwerpen aangekaart door dit project. Deze labels worden gegenereerd op basis van de onderliggende toekenningen/beurzen. Samen vormen ze een unieke vingerafdruk.