Voorbereiden op de introductie van exotische stammen van het Ralstonia solanacearum species complex (m.n. van Ralstonia pseudosolanacearum en Ralstonia syzygii) – valorisatie van cultuurcollecties en validatie van diagnostiek en methoden voor epidemiologische monitoring

Projectdetails

Beschrijving

Algemeen kader

Dit project duikt diep in het onderscheid binnen de schadelijke plantenbacterie familie Ralstonia. Er is recent een potentiële geografische uitbreiding naar onze contreien opgemerkt van ‘exotische’ stammen van het RSSC (Ralstonia solanacearum species complex), terwijl ze in de feiten een quarantaine-pathogeen zijn. , met een ‘zero-tolerance’ beleid en daarbij horende monitoringinspanningen door de diensten voor plantenbescherming. Die moeten dan wel zeer actuele kennis en technieken ter beschikking krijgen vanwege de wetenschappelijke experts. 
Bacteriën behorend tot het RSSC zijn bekend als veroorzaker van de verwelkingsziekte bij gewassen als aardappel en tomaat, en in sierplanten zoals Pelargonium en Anthurium. Het RSSC omvat vier fylotypes die in drie verschillende soorten zijn ingedeeld: R. solanacearum (fylotype II), R. pseudosolanacearum (fylotypes I en III) en R. syzygii (fylotype IV).  Het bekendste in de EU is R. solanacearum fylotype IIB sequevar 1 (IIB-1), die aan aardappelen bruinrot geeft (gaf) en zo de Europese uitvoer van aardappel  ontregelde in het verleden. Maar het is R. pseudosolanacearum fylotype I, traditioneel beschouwd als ‘tropisch’, die  sinds 2015 schade blijkt te kunnen aanrichten in de Europese sier- en kruidenplanten, en dus een stam is geworden die zich aanpast aan gematigde klimaat. 


Onderzoeksaanpak

De onderzoekers zetten, in samenwerking met het internationaal gespecialiseerd Euphresco-netwerk, een samenwerkingsplatform op rond de diagnostiek, pathologie en epidemiologie van de ‘tropische’ soorten R. pseudosolanacearum en R. syzygii, en rond ode algemene bredere kennis van de genetische diversiteit, populatiestructuur en evolutionaire dynamiek van R. pseudosolanacearum en R. syzygii. Bovendien wordt ingezet op de harmonisatie van detectie- en identificatiemethoden. De taak van het ILVO-bacteriologieteam is de inventarisatie van bacteriële stammen, status updates betreffende het voorkomen van de twee ‘exotische’ Ralstonia soorten in België, de validatie van diagnostische methoden, de beoordeling van typeringsmethoden op basis van volledige genoomsequenties, en de lancering van een interactieve tool voor epidemiologische monitoring.


Relevantie/Valorisatie

Verschillende plantensoorten die worden aangetast door Ralstonia bacteriën zijn van economisch belang voor de EU. De resultaten van dit onderzoekswerk gaan rechtstreeks renderen in de monitoringinspanningen in het kader van de huidige regulering als quarantaine-pathogeen. De bevoegde autoriteiten krijgen extra handvaten om de potentiële impact van Ralstonia op de lokale land- en tuinbouw te beperken.


 


Financiering
FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de voedselketen en Leefmilieu
AcroniemEXORAL
StatusIn uitvoering
Effectieve start/einddatum1/05/2430/04/26

Data Management Plan vlag voor FRIS

  • DMP niet aanwezig

Vingerafdruk

Bekijk de onderzoeksonderwerpen aangekaart door dit project. Deze labels worden gegenereerd op basis van de onderliggende toekenningen/beurzen. Samen vormen ze een unieke vingerafdruk.