Projectdetails
Beschrijving
In dit bijzonder LEADER-project bundelen we van hoeveslagers en van (pionierende) peulvruchtentelers om in de regio gezamenlijk slimme verwerkings- en afzetmogelijkheden te verkennen voor lokaal geteelde veldbonen, gele erwt, lupine, droogbonen en soja. Door de ontwikkeling van regionale ketens die lokaal geproduceerde peulvruchten valoriseren willen we meer landbouwers overtuigen om deze gewassen in te zaaien. Ondanks de vele voordelen van peulvruchten voor de omgeving ervaren de kandidaat-telers drempels vanwege gebrek aan kennis en lokale afzetmogelijkheden. Het idee om peulvruchten te verwerken in het assortiment van hoeveslagerijen biedt perspectief omdat het aanbod van lokaal geproduceerde peulvruchten nog niet groot genoeg is om naar grote voedingsbedrijven. De meerprijs van lokale peulen tov geïmporteerde producten kan worden gecompenseerd: bij de hoeveslager betaal je juist voor de lokaal-gewonnen grondstoffen en het korte keten concept.
Onderzoeksaanpak
We focussen in Diversi-Peul op de regio van het LEADER gebied Vlaamse Ardennen tot Dender. Daar overtuigen en begeleiden we landbouwers die peulvruchten integreren in hun rotatie, hetgeen bijdraagt aan de agrobiodiversiteit van de streek. Met de ontwikkeling van innovatieve lokale voedingsproducten (zoals vb. een hybride vlees-en-peul-worst) spelen de hoeveslagers in op de duurzame vraag van de consument. We organiseren informatiebijeenkomsten, velddemo's, inspirerende en technische workshops voor hoeveslagers en een lerend netwerk voor landbouwers. Experten ondersteunen de betrokken bedrijven bij kostprijsberekening, gewaskeuze, voedselveiligheid, en het opzetten van succesvolle samenwerkingsverbanden.
Relevantie/Valorisatie
Er zitten meervoudige kansen in dit opzet qua verduurzaming van de landbouwproductie: peulvruchten behoeven minder externe inputs omdat ze stikstof kunnen halen uit de lucht. Met hun diep wortelende gewassen zijn ze bestand tegen droogte. Tegelijk bevorderen ze de bodemkwaliteit, en, tijdens hun bloeifase, de lokale biodiversiteit. Ze zorgen voor een aantrekkelijk landschap. Met de ontwikkeling van lokale voedingsproducten, die lekker, laagdrempelig en betaalbaar zijn, spelen we daarnaast in op een verduurzamend consumentengedrag: gezond, aantrekkelijk, seizoenaal en lokaal (blijven) kopen.
Vlaamse Landmaatschappij
Boerenbond
Acroniem | DIVERSI-PEUL |
---|---|
Status | In uitvoering |
Effectieve start/einddatum | 15/05/24 → 30/06/26 |
Financiering
- VLM
Data Management Plan vlag voor FRIS
- DMP niet aanwezig