Een rechtvaardige landbouw- en voedseltransitie: over polarisatie en emancipatorische communicatie

Charlotte Prové, Maarten Crivits

Onderzoeksoutput: Hoofdstuk in Boek/Rapport/CongresprocedureBijdrage aan een boek/anthologie

Uittreksel

Onze voedselproductie is wereldwijd verantwoordelijk voor ongeveer een kwart van de broeikasgasuitstoot.1 Bedenk dat niet alleen grondstoffen zoals landbouwgrond, zaden, mest, water, olie, en veevoeder nodig zijn om voedsel op ons bord te krijgen. Daarnaast moeten we ook voedselverpakking, transport, verwerking van het voedsel, en verwerking van het voedselafval mee in rekening brengen. Dan loopt het cijfer op tot wel 37%. Op zijn zachtst gezegd heeft ons voedselsysteem dus een grote rol in het klimaatverhaal. Het goede nieuws is dat de laatste jaren het bewustzijn groeit dat structurele veranderingen, of een transitie, doorvoeren een dringende noodzaak is.
Oorspronkelijke taalNederlands
TitelKlimaat en sociale rechtvaardigheid
EditorsSacha Dierckx
Aantal pagina’s24
UitgeverijGompel & Svacina
Publicatiedatum2019
Pagina's277-300
ISBN van geprinte versie9789463711630
PublicatiestatusGepubliceerd - 2019

Trefwoorden

  • B410-bodembeheer
  • klimaat
  • rechtvaardigheid
  • sociaal
  • voedseltransitie
  • communicatie

Dit citeren