Efficiënt gebruik kengetallen melkvee voor optimalisatie bedrijfsvoering

Sam De Campeneere, Sofie De Nobele, Eddy Decaesteker, Diane Schoonhoven, Luk Sobry, Robbe Van Rossum, Leen Vandaele, Annelies Vanderhaeghe, Isabelle Vuylsteke

  Onderzoeksoutput: Hoofdstuk in Boek/Rapport/CongresprocedureBijdrage aan een rapport

  159 Downloads (Pure)

  Uittreksel

  Vlaamse melkveebedrijven groeien in een snel tempo. Bedrijven die hun toekomst veilig willen stellen, breiden uit. Bij groei wordt het moeilijker om het totaalbeeld over het vee en de bedrijfsvoering nauwgezet op te volgen. Gerichte kengetallen helpen om overzicht te bewaren en de evolutie op te volgen.
  Het doel van het project ‘Efficiënt gebruik kengetallen melkvee voor optimalisatie bedrijfsvoering’ was om de melkveehouders het belang van de kengetallen rond melkproductie, vruchtbaarheid, (kracht) voederverbruik, uiergezondheid, … nog beter te leren kennen. Inzicht in het verzamelen, interpreteren en adviseren van de melkveehouders aan de hand van concrete bedrijfsgegevens moet hen op weg zetten om hun bedrijf nog beter te gaan uitbaten.
  Biologische landbouw is vaak een voorloper als het gaat over duurzaamheid. Met dit project werd via kengetallen aangeduid waar de biologische aanpak verschilt met de gangbare.
  In deze brochure vindt u het overzicht van de 5 artikelen die verschenen in kader van dit project.
  Verder vindt u de toelichting bij de tool die werd ontwikkeld om u wegwijs te maken in de belangrijkste parameters die uw saldo beïnvloeden. Op veel bedrijven wordt de melkproductie maandelijks gemonitord via de melkcontrole; daarom zetten we voor u ook nog eens de belangrijkste cijfers daaruit op een
  rij. Als afsluiter vindt u enkele praktische protocollen voor kalveropfok, vruchtbaarheid en uiergezondheid.
  Veel leesplezier
  Oorspronkelijke taalNederlands
  TitelEfficiënt gebruik kengetallen melkvee voor optimalisatie bedrijfsvoering
  Aantal pagina’s34
  Publicatiedatumaug.-2013
  PublicatiestatusGepubliceerd - aug.-2013

  Dit citeren