Vergelijkende studie op praktijkbedrijven van alternatieven voor onverdoofd chirurgisch castreren van beerbiggen

Onderzoeksoutput: Boek/rapportRapport

Uittreksel

Bij de start van dit project was er geen wetenschappelijke informatie beschikbaar in verband met de haalbaarheid van de verschillende alternatieven in de praktijk. De omschakeling naar een alternatief voor onverdoofde castratie houdt niet enkel in dat er op een andere manier gecastreerd moet worden of dat er niet meer gecastreerd moet worden. Een wijziging van de castratiemethodiek moet praktisch en economisch haalbaar zijn voor de varkenshouder, het alternatief voor onverdoofde castratie moet ook onder praktijkomstandigheden een verbetering zijn voor het dier en de eindkwaliteit van het varken moet goed zijn. Het alternatief moet ook wettelijk toegelaten zijn en er moet afzet gegarandeerd zijn.
In deze studie werden in de loop van 2009 tot 2011 vijf verschillende behandelingen geëvalueerd op 20 verschillende varkensbedrijven met telkens 120 mannelijke varkens per behandeling. De behandelingen werden eerst uitgetest tijdens een oriënterende proef. De geëvalueerde behandelingen waren:

•Castratie zonder verdoving (controlebehandeling)
•Castratie met pijnbestrijding (injectie van Metacam® 15 minuten voor de castratie): voornamelijk behandeling van pijn na de castratie
•Castratie met CO2-verdoving (castratie onder verdoving): effect tijdens de castratie
•Immunocastratie of vaccinatie tegen berengeur (twee injecties met Improvac®): lichaam maakt door deze vaccinatie antistoffen tegen een signaalstof die de hormoonproductie regelt. Hierdoor maken de testes na de tweede vaccinatie (4 à 6 weken voor slacht) geen mannelijke hormonen meer aan.
•Afmesten van intacte beren
Oorspronkelijke taalNederlands
Plaats productieMerelbeke
UitgeverijInstituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek
Volume112
Aantal pagina’s109
ISBN van geprinte versie1784-3197
PublicatiestatusGepubliceerd - 1-jun-2012

Publicatie series

NaamILVO mededeling
Volume112

Dit citeren