Vergelijking van de milieu-impact van verschillende landbouwproductiesystemen op basis van een voedingskorf

Onderzoeksoutput: Boek/rapportRapport

43 Downloads (Pure)

Uittreksel

Deze studie gaat op zoek naar een geschikte methode om de milieuduurzaamheid van voedingsproducten te bepalen, rekening houdend met de verschillende landbouwproductiesystemen en -praktijken. De studie is opgebouwd uit twee delen. In het eerste luik ligt de focus op sterktes en uitdagingen van levenscyclusanalyse (LCA) als methode om de milieuduurzaamheid van voeding en bij uitbreiding van een eetpatroon te bepalen. Het tweede luik heeft als doel de methode toe te passen om de milieuduurzaamheid van een voedingskorf te bepalen. Deze is samengesteld uit een vast assortiment voedingsproducten die telkens afkomstig zijn van een ander landbouwproductiesysteem. Hierbij wordt gekozen voor een benadering waarin LCA-resultaten gecombineerd worden met de mate waarin landbouwecosystemen specifieke ecosysteemdiensten kunnen leveren. Door niet alleen aandacht te hebben voor de kosten (negatieve impact) maar ook voor de baten (positieve impact) die de productie van deze voedingsproducten voor het milieu/omgeving met zich meebrengt, wordt getracht het plaatje van de milieu-analyse meer volledig te maken.

Trefwoorden

  • B420-voeding
  • duurzaamheid
  • landbouwproductie
  • levenscyclusanalyse
  • ecosysteemdiensten
  • agroforestry
  • precisielandbouw
  • biologische landbouw
  • T270-milieutechnologie
  • levenscyclusanalyse

Dit citeren