Vetgehalte en vetzuursamenstelling van Belgisch vlees

Leo Fiems, Luc Maertens, Sam Millet

    Onderzoeksoutput: Bijdrage aan tijdschriftA3: Artikel in een nationaal tijdschrift met peer review, dat niet inbegrepen is in A1 of A2 peer review

    Uittreksel

    De consument wenst in toenemende mate mager en mals kwaliteitsvlees. De vraag naar meer mager vlees sluit ook aan bij de geldende richtlijnen inzake voeding en gezondheid. Binnen de veehouderij wordt gezocht naar manieren om hier zoveel mogelijk aan tegemoet te komen. Het gemiddelde vetgehalte van vers vlees dat vandaag in de winkels wordt aangeboden is de laatste decennia gedaald. Dit is onder meer te wijten aan de omschakeling naar het Witblauwe dikbiltype bij runderen, het gebruik van kruisingen met het Piétrainras bij varkens en snelgroeiende braadkippen. Een verdere daling van het vetgehalte is quasi onmogelijk en ook niet wenselijk omwille van de organoleptische eigenschappen van vlees. Bovendien kan de PUFA/SFA-verhouding, de n-6/n-3-vetzurenbalans en het CLA-gehalte in vlees worden verbeterd dankzij aangepast diervoeder. Het artikel geeft een overzicht van de verschillende factoren die van invloed zijn op enerzijds het totale vetgehalte en anderzijds de vetzuursamenstelling van vers vlees. De vetsamenstelling van vleeswaren en –producten valt buiten de scope van dit artikel.
    Oorspronkelijke taalNederlands
    TijdschriftNutrinews
    Volume15
    Exemplaarnummer4
    Pagina's (van-tot)3-9
    Aantal pagina’s7
    PublicatiestatusGepubliceerd - 18-dec-2012

    Trefwoorden

    • B420-voeding
    • B400-veeteelt

    Dit citeren